2012. március 12., hétfő

Néhány nap, és kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál


Március 16-án veszi kezdetét a Budapesti Tavaszi Fesztivál - addig is még egyszer áttekintjük az eseményeket a fesztiváligazgató, Vitézy Zsófia segítségével.

Az Iparművészeti Múzeum anyagából összeállított új kiállítással, az Art deco és modernizmus - Lakásművészet Magyarországon 1920-1940-el nyit a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 16-án délelőtt - a tárlat a magyar iparművészet komoly nemzetközi sikereket is felvonultató korszakát mutatja be. Az első nap estéjén a Müpában Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László munkásságát fogja össze az ünnepi nyitóhangverseny - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kocsár Balázs vezényli majd (itt elhangzik Lajthának a Hortobágy című film zenéjéből készült 1935-ös szvitje is, a zenéhez vágott filmrészletek vetítésével). Egy autentikus énekes a koncertet nyitó Páva-variációk és a Hortobágy előtt elénekel egy-egy népdalt, a két mű között pedig Bartók Brácsaversenye hangzik el Szűcs Máté előadásában.

 Art deco és modernizmus - Lakásművészet Magyarországon 1920-1940, Iparművészeti Múzeum

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató titkos tippje a csodagyerekként indult és mára az egyik legeredetibb zongoristává érett román művész, Mihaela Ursuleasa koncertje: az avatott Beethoven-előadó az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 18-án Bartókot és Schumannt játszik. Fiatal magyar tehetségek is fellépnek a fesztiválon: példaképének állít emléket In memoriam Cziffra György című műsorával március 20-án a Junior Prima díjas ifj. Balázs János, aki a Liszt-évben harmadik lett a budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen. Baráti Kristóf pedig a fesztivál zárókoncertjén, március 26-án a Müpában Stradiváriján Beethoven hegedűversenyét szólaltatja meg.

Balázs János

Hungarian HeartBeats címmel március 16-án egy különleges egyszeri produkció is hallható lesz az Urániában. "2011-ben Magyarország volt a rangos nemzetközi világzenei szakvásár és fesztivál, a Womex díszvendége. A Koppenhágában, a nyitógálán elhangzott óriási sikerű műsort ismétlik meg, amelyben központi szerepet játszik Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze alatt a cimbalom" - emelte ki Vitézy Zsófia. Fellép a koncerten a Tükrös Zenekar, Tompos Kátya és a Söndörgő, Both Miklós és Szokolay "Dongó" Balázs, Dresch Mihály és Szalóki Ági is. A szervezők 2015-re szeretnék Magyarországra hívni a Womexet és remélik, hogy ezzel az eseménnyel segítenek ezt is előmozdítani.

Szalóki Ági

Mivel a fesztivál idén tíznapos, a táncházi találkozó hagyományos időpontja ezen kívül esik. "Helyette a Thália Színházban Táncház 40 címmel évfordulós gálaestet rendezünk". Hagyományosan március 25-én, Bartók Béla születésnapján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet. Idén A fából faragott királyfihoz készít koreográfiát. Az est egy Magyarországon alig-alig játszott Stravinsky-balettel, az 1947-ben befejezett Orfeusszal folytatódik, közreműködik a Szegedi Kortárs Balett. Mozgalmas lesz a március 18-i nap is: délelőtt 11-től négy műsor hallható a Müpa különböző termeiben, az esti fináléban Gary Burton (vibrafon) és Chick Corea (zongora) játszik a hangversenyteremben. A Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében két estén, 23-án és 24-én vendégszerepel a nagyszebeni színház Caragiale Farsang című komédiájával (a darabot Silviu Purcarete rendezésében mutatják be), 21-én pedig a Compagnie L'immédiat Itt és most című produkcióját lehet látni.

A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál összes programja és minden ajánlója megtalálható fesztivál-aloldalunkon, a http://btf.fidelio.hu címen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése