2011. november 22., kedd

Az ördöngõs tehetségû hegedûmûvész (Archívum)


Ismét itthon koncertezett ifj. Szalai Antal
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 22. 14:44

Az 1981-ben született ifj. Szalai Antal ráadásul a zeneirodalom egyik legnehezebb, elképesztõ virtuozitást követelõ darabját, Paganini D-dúr hegedûversenyét játszotta a Matáv Szimfonikus Zenekar kíséretében, Ligeti András vezényletével. Paganinit nem véletlenül emlegették és emlegetik ma is gyakran "az ördög hegedûsének", boszorkányos tehetségnek, olyan virtuozitást követel az elõadótól egy-egy Paganini-mû parádés, eleven, árnyalatokban gazdag, rendkívül játékos visszaadása.

Az egyik legnagyobb tudást követelõ darabja éppen a háromtételes D-dúr hegedûverseny, amely nemcsak a technikai bravúrokkal képes elkápráztatni - ha az elõadó képes azokat ugyanolyan bravúrral megszólaltatni -, hanem szépséges dallamaival is. Nos, ifj. Szalai Antal technikai tudása még ennél a darabnál is lehengerlõnek mondható. Ha azt a kis elfogódottságot sikerül levetkõznie (bár lehet, hogy ez csak a hazai terepnek "köszönhetõ"?), s nemcsak káprázatosan hegedûl, hanem felszabadultan játszik is, átadja magát az áradó zenének, akkor elementáris erejû hegedûmûvész lehet belõle. Hamarosan. Már csak egy hajszál választja el ettõl. Öröm volt ismét itthon hallani õt.

Ifj. Szalai Antal pályájáról:

Mivel édesapja, Szalai Antal neves prímás, így nem csoda, hogy a kisfiú is már ötévesen hegedûl. Zeneiskolába, majd a koncervatóriumba járt, majd hét esztendõn át tanult a budapesti Zeneakadémián, tanára Komlós Péter, a Bartós Vonósnégyes primáriusa volt. Neves elõadómûvészek mesterkurzusain vett részt, több zenei versenyrõl jött haza nyertesként. Rendszeresen koncertezik külföldön is, muzsikált például a washingtoni Kennedy Központban, a párizsi Unesco Teremben, a londoni Kensington Palotában. 2001 óta a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként tanul New Yorkban, Pinchas Zuckermannál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése